شب بوی صحرایی گیاهی یک ساله از خانواده شب بوست . گل شب بوی صحرایی دارای مواد رنگی بوده و اندام های هوایی آن حاوی اسانس روغنی است، در این گیاه آلکالوئیدها و گلوکزیدها هم وجود دارد. گل و برگ این گیاه در مصارف دارویی مورد استفاده قرار می گیرد به عنوان مثال دم کرده آن مدر و نرم کننده سینه است و برای تحلیل ورم مفاصل هم می توان از این گیاه دارویی استفاده کرد. شب بو، گیاهی است به ارتفاع کم که بیشتر از قاعده منشعب می شود و پهنک آن مستطیلی و حاشیه برگ دندانه دار و موجی شکل و دارای گل های سفید رنگ است که پس از مدتی زردرنگ می شود.
گل شببو گیاهی است از تیره شببویان که زینتی است و به سبب دارا بودن گلهای معطر و زیبا غالباً در باغچهها کشت میشود. شب بوی، شقاری، شمشم، خمخم، خیرو و خیری نیز گفته میشود.
تقویت کننده قوای جنسی، ادرار آور، خلط آور، نیز هست , از دانه شب بو برای درمان سرطان استفاده می شود.
– از مخلوط دانه شب بو با انگور به عنوان پادزهر نیش سمی استفاده می شود.
– دم کرده گل و برگ شب بوی صحرایی مدر و نرم کننده سینه است و برای تحلیل ورم مفاصل هم می توان از این گیاه دارویی استفاده نمود.
– گل شب بو لطیف کننده و بازکننده گرفتگیهای مجاری دماغ و مقوی اعصاب و رافع سردرد و جذب کننده رطوبت های زکامیدر دستگاه تنفسی است.
– مقوی دل و کبد و طحال و بازکننده گرفتگی آن ها است.
– رفع کننده نفخ شکم
عصاره گل شب بو موجب تقویت اعصاب است.
از ضماد شب بو برای سرباز کردن دمل و جراحات و حل کردن تورم بکار می رود.
در این گیاه «آلکالوئیدی» به نام «کری ئین» و «گلوکزیدی» به نام «کرانتین» یافت میشود که به مقدار فراوان در دانه گیاه موجود است.
دانه شب بو دارای روغنی است به مقدار زیاد که شامل اسیدهای : «اروسیک» و «لینولئیک» و «لینولنیک» میباشد.
در زیستگاه های جنوبی استان مانند مختاران، عرب خانه و مراتع شمال و غرب استان قابل مشاهده است.
مصرف گل شب بو ممکن است برای افراد گرم مزاج سردرد آور باشد.
گل شب بو خوشبو کننده بدن است و از عصاره آن در صنعت عطر سازی استفاده می شود.