گل زنبق که رنگ های مختلفی دارد از گل های زیبا و تزینی است که در طب سنتی مورد استفاده قرار می گیرد در ادامه مطالبی در مورد خواص و مضرات گل زنبق گرد آوری شده است.
زنبق یکی از گیاهان تزینی است که به نام های سوسن، سوسن آزاد، چنبه و زنبق سفید نیز شناخته می شود. برگ ها به شکل شمشیر و گل های آن سفید و دارای خط های آبی است. گل های زنبق معطر و هر گل دارای شش گلبرگ است و در ماه اردیبهشت ظاهر می شود. ریشه زنبق غده ای و در کشور های ساحل مدیترانه به وفور یافت می شود و در ایتالیا و فلورانس مرکز عمده و تولید کننده عمده زنبق تمرکز یافته است.
زنبق دارای طبع گرم و خشک است، برگ های زنبق دارای ویتامین سی و آنتی بیوتیک طبیعی و ملین است. از خواص زنبق مدر، محرک، از بین برنده انگل، برای استسقا مناسب است و عطسه آور و زیاد کننده بزاق دهان و خلط آور است.
اشتها آور، برای رفع کورک، التیام سوختگی، رفع چروک و طراوت پوست و لک و جوش های قرمز پوستی مفید است. ریشه های خشک زنبق مقوی کننده بدن است. افرادی که به دنبال درمان گیاهی یبوست هستند می توانند ریشه زنبق را بکوبند و آن را ناشتا مصرف کنند. عصاره گل زنبق برای تقویت حافظه موثر است. اگر زبان کوچک فردی متورم شد می توانند زنبق را غرغره کنند تا به اندازه طبیعی برگردد. افرادی که دارای ناراحتی ریوی بوده زنبق مصرف کنند تا بیماری آن ها تسکین یابد.
از گرد زنبق برای دهان شویه نیز می توان استفاده کرد. گرد آن را به مدت یک الی سه دقیقه داخل آب جوش بریزید و بگذارید خنک شود سپس با محلول به دست آمده دهان و دندان خود را بشویید.
افرادی که در معرض سرما قرار می گیرند و دچار سرما زدگی پوست می شوند نیز در صورت استفاده از زنبق زودتر سرما زدگی آن ها بهتر می شود.
گیاه جند بید ستر و مشک را در روغن زنبق گرم کرده و آن ها را حل کرده و روی بیضه بچکانید و بمالید برای فتق مفید بوده است.
ریشه زنبق مدر و برای استسقا و جمع شدن آب در بدن مفید است و برای معالجه برونشیت و سرفه و اختلال کیسه مثانه و کولیت از آن استفاده می کنند و نیز ریشه زنبق برای گرفتگی و انبوهی کبد موثر است.
برای هریک از ناراحتی های فوق و بیماری های یاد شده مقدار ۲۰ الی ۳۰ گرم ریشه های زنبق خشک و یا تازه را در یک لیتر آب جوش به مدت دو الی سه ساعت خیس کنید سپس به مدت ۱۰ دقیقه با حرارت کم آن را دم کنید، این جوشانده را صاف کرده و با عسل طبیعی شیرین کنید و در طول روز یک الی دو فنجان از آن را کم کم بنوشید.