شاید فکر کنید که چه لزومی دارد قند و شکر را از زندگی خود حذف کنید اما فرق بزرگی بین شکر اضافه شده به مواد غذایی با قند طبیعی موجود در آن ها هست، این مساله فاجعه ای برای سلامت و تناسب اندام است. حال برای اینکه بدانید با خلاص شدن از قند و شکر اضافی چه چیزی نصیبتان می شود، بهتر است مطلب زیر را بخوانید.
برنامه ترک قند و شکر از زندگی
متخصصین بر این عقیده اند که بیشتر مردم معتاد به مصرف قند و شکر(قند های ساده) هستند و این مساله را به عنوان یک فاجعه برای سلامت و تناسب اندام میدانند. بیایید سه هفته آینده را برای این ۳ هدف اختصاص دهیم:
۱- خلاص شدن از شر شیرینی جات مضر
۲- تنظیم دوباره ی بدن برای هوس های غذایی جدیدتر و سالم تر
۳-داشتن احساس بهتر با گذشت هر روز از زندگیمان
حجم بالایی از تحقیقات نشان می دهد که مصرف بیش از اندازه ی قند و شکر می تواند موجب بالا رفتن: کلسترل، فشار خون، افزایش ریسک ابتلا به سرطان، دیابت، بیماری های قلبی، چاقی گردد.
تفاوت بین شکر اضافه شده به مواد غذایی با قند طبیعی موجود در آن ها چیست؟
اما این نکته را فراموش نکنید که فرق بزرگی بین شکر اضافه شده به مواد غذایی با قند طبیعی موجود در آن ها هست ( مثل فروکتوز موجود در میوه و لاکتوز موجود در لبنیات) مصرف مواد غذایی که به طور طبیعی حاوی قند هستند نه تنها مضرات یاد شده را ندارند، بلکه مفید هم محسوب می شوند، چراکه آن ها حاوی مواد مغذی مثل فیبر و آنتی اکسیدان ها هستند که برای سوخت و ساز بدن اهمیت ویژه ای دارند. اما شکری که به منظور بهبود طعم به مواد غذایی افزوده می شود از چنین مزیت هایی برخوردار نیست، و آن ها دقیقا همان گروهی هستند که شما در طول این چالش قرار است شکست شان بدهید.
برنامه ی هفته ی اول:
• خانه تکانی:
طبق گفته ی دکتر مارک گلد (استاد دانشکده ی پزشکی فلوریدا)، هر چقدر که شما بیشتر شیرینیجات در خانه داشته باشید، بیشتر هوس خوردن آن ها به سراغتان می آید. مثل یک کارآگاه باید ذره بین به دست بگیرید و همه ی این موجودات خبیث را از خانه بیرون کنید.
•زبان قند و شکر را یاد بگیرید:
زمانی که اسم هرگونه شربت، آبمیوه ی مصنوعی، عصاره ی میوه ها ، نیشکر، شیره، شهد(نکتار)، شیرین کننده های مصنوعی ، کنستانتره آب میوه(گرفتن آب موجود در آبمیوه و تبدیل آن به پودر یا عصاره، کنسانتره تشکیل میشود.) را روی بسته ی هر محصولی دیدید، زنگ خطر را به صدا دربیاورید.
قصد دارید بیرون غذا بخورید؟
پس از سفارش دادن هر میان وعده ای که پر از عسل، مربا یا شیره است خودداری کنید.
• پاکسازی آشپزخانه:
مواد غذایی و نوشیدنی هایی که دارای شکر هستند را دور بریزید. اگر دچار تردید شدید، نگاهی به لیست ترکیبات روی بسته بیاندازید. یادتان باشد که توضیحات روی بسته در مورد محتوای قند قابل اطمینان نیستند چرا که معمولا قند طبیعی و شکر اضافه شده را از هم تفکیک نمی کنند.
•روی شیرین کننده ها برچسب بزنید:
یک علامت بزرگ روی ظروف حاوی شیرین کننده ها مثل عسل و شکر قهوه ای بزنید تا هر وقت در کابینت را باز می کنید حواستان باشد که چه چیزی استفاده می کنید.
•یک برنامه ی پشتیبانی داشته باشید:
دکتر دیوید کاتز (مدیر مرکز تحقیقات پیشگیری یل-گریفین) بر این عقیده است که باید برای مواقع ضروری یک میان وعده ی مناسب مثل یک عدد موز یا خشکبار همیشه در کیف شما باشد.
برنامه ی هفته ی دوم
•کم کردن را شروع کنید:
ذائقه ی خود را با ایجاد تغییرات تدریجی تغییر دهید. دکتر کاتز بر این عقیده است که ما می توانیم حساسیت چشایی خود را نسبت به طعم شیرینی در طول ۲ هفته افزایش دهیم (در این صورت شما با مصرف میزان کمتری از قند و شکر همان قدر طعم شیرینی را احساس می کنید).
• با دقت اندازه گیری کنید:
ابتدا مقدار شکری که فکر می کنید کافی است را بردارید، بعد نصف آن را برگردانید. دکتر سالی کوزمچاک می گوید: ” حتی نصف قاشق چایخوری کمتر هم میتواند خیلی موثر باشد.”
• ترکیب کنید:
شما می توانید برای طعم دار کردن غذاها، آن ها را با مواد حاوی قند طبیعی ترکیب کنید. (مثلا کرن فلکس های رژیمی بدون شکر را با تکه هایی از میوه های شیرین مخلوط کنید).
• فقط آب بنوشید:
برای یک هفته ی تمام H2O را جایگزین هر نوشیدنی دیگری بکنید (حتی نوشابه های رژیمی یا آبمیوه).
برنامه ی هفته ی سوم:
• برنامه ی درازمدت طراحی کنید:
حالا شما اطلاعات کافی در مورد قند و شکر را دارید و بدن خود را به درستی تربیت کرده اید. بعد از ۳ ماه این روش زندگی تبدیل به یکی از برنامه های روزمره ی شما خواهد شد.
حالا شما اطلاعات خود را درباره قند و شکر بالا برده اید و علاقه به غذاهای شیرین را خنثی کرده اید.دکتر کاتز می گوید: ” بعد از حدود ۳ ماه این بازسازی رژیم غذایی به برنامه روزمره زندگی شما تبدیل خواهد شد.”
• دسر بخورید:
ترک اعتیاد به قند و شکر می تواند گاها برای بعضی از ما باعث سردرد و تمایلات شدید به شیرینیجات شود. پس اگر به این حالت ها دچار شدید می توانید مقدار کمی شیرینی بخورید تا به مرور زمان این حالت ها برطرف شود.
• مصرف چربی های سالم را افزایش دهید:
می توانید چربی های سالم مثل آووکادو و روغن زیتون را به همه ی غذاهای خود اضافه کنید. دکتر مارک هایمن، رئیس مرکز پزشکی-درمانی کلیولند تسریح می کند: “چربی های سالم گیرنده هایی را در مغز غیر فعال می کنند که مسئول هوس های شدید به شیرینیجات در ما هستند. ”
• به برنامه ی غذایی خود وفادار بمانید:
یک زمان مشخص و ثابت برای وعده های غذایی خود داشته باشید و تا حد امکان آن را تغییر ندهید. دکتر ماریا ردریگز، مدیر برنامه های مرکز دیابت مونت سینای می گوید: “داشتن یک برنامه ی مشخص غذایی به شما کمک می کند که هیچوقت احساس گرسنگی به سراغ شما نیاید و در نتیجه مجبور نمی شوید هر غذایی که دم دست است بخورید.”
منبع: سیمرغ