باقالی که در گروه سبزی جات نشاسته ای قرار دارد و البته برخی از متخصصین آن را در گروه حبوبات جای می دهند؛ به عنوان یکی از منابع غذایی فیبر و پروتئین شناخته شده است. مطالعات نشان داده اند ۱۰۰ گرم باقلا، حاوی ۲۶ گرم پروتئین است .البته مانند سایر پروتیین های گیاهی ، فایل پروتیینی این ماده غذایی نیز کامل نیست و برای جبران اسیدهای آمینه ضروری که باقلا فاقد آن است باید آن را با یکی از مواد غذایی گروه غلات همراه کرد. در ایران پخت باقالی پلو این منظور را بر آورده می کند.اسیدهای آمینه ضروری اسید های آمینه ای هستند که بدن قادر به ساختن آنها نیست و باید از طریق مواد غذایی مصرفی در اختیار بدن قرار گیرند.
علاوه بر پروتئین، کلسیم و پتاسیم این ماده غذایی نیز بالاست، به این ترتیب که در هر ۱۰۰ گرم از آن ۱۰۰ میلی گرم کلسیم و ۱۰۹ میلی گرم پتاسیم دارد که می تواند از ابتلا به پوکی استخوان جلوگیری کرده و به کنترل فشار خون بالا کمک کند.
به علاوه وجود فیبر زیاد در این ماده غذایی تمام فوائد مصرف فیبر غذایی را به همراه خود برای سلامت بدن به ارمغان می آورد.
ترکیب مواد مغذی در باقلا
در صد گرم دانه باقلا سبز و خام مواد زیر موجود است :
پروتئین: ۸/۴ گرم، نشاسته : ۱۵/۸ گرم ، کلسیم: ۲۸ میلی گرم، فسفر: ۱۵۵ میلی گرم، آهن: ۲/۲ میلی گرم، سدیم: ۴۰ میلی گرم، پتاسیم: ۴۷۰ میلی گرم ،ویتامین آ: ۲۲۰ میلی گرم، ویتامین ب ۱: ۰/۳ میلی گرم، ویتامین ب ۲ : ۰/۱۸ میلی گرم، ویتامین ب ۳ : ۱/۵ میلی گرم، ویتامین ث: ۳۰ میلی گرم
با توجه به محتوای نشاسته ای باقلا افرادی که به دیابت مبتلا هستند باید از مصرف زیاد آن خودداری کنند. به علاوه کسانی که به بیماری فاویسم (نوعی حساسیت غذایی که به علت نداشتن یک آنزیم خاص در بدن به وجود می آید و ممکن است کشنده باشد )مبتلا هستند باید آن را به صورت خام مصرف نکنند.
باقلای مرغوب، سبز رنگ و محل دانه در داخل غلاف فاقد فضای خالی است. پوست دانه باید سبز باشد نه سفید. اگر دانه باقلا سفت و رنگ آن زرد باشد، کیفیت باقلا پایین است.